Kernfarm B.V.1 NEEM CONTACT OP

Blog - De R zit in de maand!

Door Suzanne Dorresteijn-Hadders – dierenarts, september 2021

Wauw, de ‘’R’’ zit alweer in de maand! De herfst is in zicht en dat kan gepaard gaan met Roerige tijden. Daar weten wij dierenartsen alles van. Ook bij Kernfarm merken we de komst van het najaar. Hoe we daar mee omgaan daar wil ik wel een blog aan wijden. Je leest hier hoe wij ons voorbereiden… 


HALLO SEPTEMBER 

In de herfst- en wintermaanden zijn de luchtvochtigheid en temperatuur vaak ideaal voor virussen en bacteriën om te overleven. We zien in de herfst vaak een toename in het aantal luchtweginfecties. Bij Kernfarm merken we dit ook. Ook wij worden vanaf september vaker gebeld met vragen over de inzet van vaccins. Bedrijven waar we hard ons best hebben gedaan om ziektes zoals APP onder controle te krijgen, kunnen ineens toch weer geconfronteerd worden met kliniek of uitval. ‘’Werken de vaccins nog wel?’’, ‘’Hebben jullie de vaccins veranderd?’’, we horen deze vragen nog wel eens terug in deze periode. Vaccins worden dan gezien als dé oplossing en bij een terugval in de gezondheidsstatus wordt dan enkel naar het vaccin gewezen. 

WAS HET MAAR ZO SIMPEL

Vaak is het gecompliceerder. Vaccineren is een hulpmiddel. Samen met de aanpak en optimalisatie van klimaat en management kan vaccinatie zeker effectief zijn. Maar zodra de herfst zijn intrede doet, dan kunnen risicofactoren ineens weer opspelen. Rust en stabiliteit zijn de toverwoorden, echter dat kan gedurende deze maanden lastig zijn. Gelukkig houden wij bij Kernfarm wel van een frisse wind en houden we ook in de herfst en winter het hoofd koel. Inmiddels hebben we een uitstekende samenwerking met meerdere laboratoria om met behulp van aanvullend onderzoek gericht te adviseren over de inzet van onze vaccins. Het opstellen van de probleemdefinitie is van ongekend belang, net als het doel van vaccineren. Voor APP kunnen wij bijvoorbeeld gericht serologisch onderzoek doen om het moment van vaccinatie te optimaliseren. Bij de inzet van PRRS-vaccinatie kunnen we samen met de GD de PRRS-scan inzetten.

EN DAN NOG IETS

Het is belangrijk om je te realiseren wat de beperkingen zijn van de verschillende vormen van aanvullende diagnostiek. Het aantonen van een potentiële verwekker is nog niet altijd een bevestiging van je waarschijnlijkheidsdiagnose. Bij acute problemen adviseren we altijd om de waarschijnlijkheidsdiagnose te laten bevestigen door sectie op acute fase representanten. Vaak is sectie van acute fase representanten en het aantonen van virus/bacterie uit de pathologisch aangetaste orgaandelen een goede manier om met beperkte inspanning tot een diagnose te komen.

Wist je dat Kernfarm graag een helpende hand biedt? Samen kunnen we onderzoeken hoe we FIXR® vaccins zo optimaal mogelijk kunnen inzetten bij elke specifieke bedrijfssituatie. Wil je meer weten over biosecurity en de aanpak bij infectieziekten, check onze biosecuritypaginaZit de ‘’R’’ in de maand, dan komen we hem samen wel door!


Voor meer informatie over het FIXR® assortiment klik hier.


HEB JIJ OOK EEN VRAAGSTUK WAARBIJ JE HULP NODIG HEBT? LAAT HET ONS WETEN, klik hier.