Kernfarm B.V.1 NEEM CONTACT OP

Blog - Hoe scoor je als je maatregel-moe bent?

Door Suzanne Dorresteijn-Hadders - dierenarts, juni 2021

Na meer dan een jaar persconferenties en nieuwsberichten over ‘de maatregelen’, lijkt de Corona-aanpak nu eindelijk onder controle. Met een stijgende vaccinatiegraad kunnen versoepelingen van maatregelen worden vergroot. Maar is dat eigenlijk wel zo? Want wat nou als je te snel versoepelt? En hoe werkt dit eigenlijk bij andere infectieziektes zoals waar wij als dierenartsen dagelijks mee te maken hebben?


Ook zonder corona zijn wij dierenartsen dagelijks bezig met maatregelen om de verspreiding van infectieziekten op en tussen bedrijven te minimaliseren. Nu is 1,5 meter afstand houden voor een varken een beetje lastig, maar met doeltreffende maatregelen als bedrijfskleding, looplijnen, afdelingseigen materialen en dergelijke kunnen we een heel eind komen. Net als voor Corona geldt eigenlijk ook voor de meeste andere infectieziektes: samen krijgen we deze ziektes onder controle. En net als bij Corona, waar men inmiddels wel genoeg heeft van alle maatregelen, zijn ook veehouders regelmatig ‘’maatregel-moe’’. Natuurlijk weten ze wat de risicofactoren zijn en welke maatregelen ze moeten nemen om deze risicofactoren aan te pakken. Weer beginnen over het doormeten van het klimaat, het belang van tomen bijeen houden, het levert ook ons wel eens gezucht en gesteun op van menig veehouder. Echter met de komst van ons nieuwste vaccin, een nieuw geïnactiveerd vaccin tegen PRRS, hoor ik mezelf weer bijna dagelijks in herhaling vallen als ik de risicofactoren doorspreek met veehouders en dierenartsen. Deze week was weer zo’n week. Bij één van onze bezoeken benadrukte de veehouder zelfs dat er een aantal verboden woorden was, die hij niet genoemd wilde hebben tijdens het gesprek. Hij kampte sinds een tijdje met problemen en iedereen die hij erover sprak, begon over klimaat, bedrijfskleding en reiniging. Hij kon het niet meer horen. En dat begreep ik ook wel, want het zijn allemaal inkoppertjes. We weten het allemaal, we handelen er zo goed mogelijk naar, maar het is en blijft altijd een punt van aandacht.


Daarom dacht ik samen met wat Kernfarm collega’s, laten we die risicofactoren eens in een andere opstelling onder de aandacht brengen. Iets waarmee je eens even lekker kunt scoren! Geen paniekvoetbal, maar een gedegen aanpak. Dat betekent een goede basisopstelling van het hygiëneteam, doeltreffende hygiënemaatregelen en topspelers uit het FIXR® assortiment.


Wil je ook scoren? Hierbij alvast een voorzetje!*

* Deze actie is afgelopen. De materialen zijn nog wel te bestellen via bovenstaande link.