Kernfarm B.V.1 NEEM CONTACT OP

Blog - Hoeveel keuze heb je in de aanpak van PRRS

Door Diederik van Rijn - director Kernfarm, april 2021

Een virus dat de gemoederen bezig houdt. Het PRRS-virus is hardnekkig, zeer besmettelijk en blijft zich binnen de varkenshouderij recombineren. Over de aanpak wordt veel geschreven. Van een goede biosecurity tot de juiste vaccinatiestrategie en het juiste vaccin. Over de werking van het vaccin, levend of dood, specifieke stammen en immuniteit; de grote farmaceuten breken nog altijd hun hersenen over de oplossing uit het flesje. Maar hoeveel keuze heb je eigenlijk als je een vaccin wilt inzetten tegen PRRS? Je leest hier hoe Diederik van Rijn, één van de oprichters van Kernfarm, daarover denkt.


Wat ons betreft kan dit veel beter. We horen bijna dagelijks van dierenartsen waar we mee samenwerken dat er veel te weinig keuze is. Er zijn een paar spelers in deze markt en dan is het aanbod al snel beperkt. Bovendien ben je ook nog eens sterk afhankelijk van de beschikbaarheid van zo’n vaccin. In het geval van PRRS, maar ook bij zoveel andere virussen, liggen uitbraken op de loer. Dan wil je snel iets in handen hebben. En je wilt kunnen kiezen.


We hebben met FIXR® PRRS inac een prima alternatief gevonden voor het bekende geïnactiveerde PRRS-vaccin. Precies op het juiste moment, nu er steeds tekorten dreigen van dit al langer bestaande vaccin. Met ons nieuwe vaccin brengen we weer wat keuze in het PRRS landschap. We hebben het vaccin geregistreerd in Nederland en België voor varkens ter vermindering van verschijnselen van PRRS. Het is een geïnactiveerd vaccin voor gelten en zeugen en stimuleert actieve immuniteit tegen PRRS virus type 1 (Europese type) én type 2 (Amerikaanse type). Het wordt ingezet ter vermindering van reproductieve stoornissen veroorzaakt door het PRRS-virus en ter vermindering van viremie veroorzaakt door het PRRS-virus


We onderstrepen het belang van een goede zorgvuldige aanpak bij PRRS, de oplossing komt namelijk echt niet alleen uit een flesje. Komende tijd zullen we in de deze rubriek daarom veel aandacht besteden aan PRRS. Om te beginnen helpen we varkenshouders en dierenartsen met het inzichtelijk maken van de viruscirculatie op het varkensbedrijf. We hebben een samenwerking met Royal GD en bieden ter introductie van dit nieuwe vaccin een jaar lang gratis de PRRS-scan van de GD aan. Bij deze scan worden monsters afkomstig van gespeende biggen geanalyseerd met behulp van PCR. Dit geeft een beeld van de virusuitscheiding door de zeugenstapel.


Wil je ook gebruik maken van de PRRS-scan in combinatie met FIXR® PRRS inac? We gaan graag met je in gesprek om te kijken of je in aanmerking komt voor dit diagnostische pakket. Bij Kernfarm werken dierenartsen die staan te trappelen om te helpen. Neem hier contact met ons op.


Klik hier voor meer informatie over FIXR® PRRS inac, de bijsluiter en SPC.


HEB JIJ OOK EEN VRAAGSTUK EN KUNNEN WE MEEDENKEN? LAAT HET ONS WETEN, klik hier.